26 Mart 2016 Cumartesi

YOGA VE SAĞLIK

Omurganız ne kadar esnekse siz de o kadar gençsiniz!...
Bel ağrıları genellikle omurganın sonunda kasların kemiğe yapıştığı yerde hissedilir. Eğer zamanında tedavi edilmezse hastalık kronik bir hal alır. Omurga omur denilen kemiklerden oluşur. Bu omurlar ligamentler aracılığı ile birbirine sıkıca bağlanır ve vücudun en kuvvetli kasları ile desteklenir. Bütün omurgamız iki taraftan boylu boyunca uzanan ligamentler tarafından korunur ama bu en çok lumbar bölgede yoğunlaşmıştır. Bunun nedeni travmaya en çok maruz kalan bölge olmasının yanısıra oturur pozisyonda en çok aşınan yer olmasıdır. Bu yüzden lumbar bölgenin hem esnek hem de kuvvetli bir yer olması gerekir. Birçok bel problemi ve bel ağrısı yanlış duruşa, ağrıyı ihmal etmeye, spor alışkanlığının olmamasına, gerilime, strese ve aşırı kilo almaya bağlıdır. Yaşlanma ve tekrarlayan bel ağrıları, kaslarda spazma neden olur ve kaslar elastisitelerini kaybeder. Yaşla birlikte ortaya çıkan bel ağrılarının bir diğer nedeni de osteoporozis (kemik erimesi) olabilir. Bu durum kasları uyarır ve spazma neden olur, ya da sinirlere baskı yaparak ağrıya neden olur. Yoga asanaları omurgadaki sıkışmaları serbest bırakmayı amaçlamaktadır. Burgu, yani twist hareketleri omurgayı çabuk ve etkili bir biçimde canlandıran pozlardır. Dik duran omurganın omurlarının arasında açılan mesafe, enerji ve kanın serbest dolaşımını mükemmel bir dengede tutar. Sıkışan enerji ise bedenin uç bölgelerine az miktarda gidebilmektedir. Bu durum da göğüs kafesinde daralma yaratmakta, kişi kendini neşesiz ve halsiz hissetmektedir. Omurgadaki enerji sıkışmaları serbest kaldığında ise duygusal bedende hafifleme hissi ve neşe olarak kendini göstermektedir. Ruhsal gerginlik ve bunalımlarımızda kas gerilmesine yol açar ve gerilen kaslar daha kolay zedelenir, spazma sebebiyet verir. Omurları birbirine bağayan bağlar da, yanlış kullanım ve travmalar ile zaman içinde yıpranır. Böylece omurlar birbirine sürtünmeye başlar. Bel, sırt ve karın kasları zayıflayınca hafif kambur durma eğilimi artar. Omurlar arası diskler zamanla nemli yapılarını yıpranma sebebiyle yitirince de, sertleşip yassılaşır ve böylece omurga kısalır.
Yaşlandıkça boy kısalması denilen de budur. Yoga terapi egzersizleri ile bu kısalma da durdurulabilir.

Yoga birçok kronik rahatsızlığa iyi gelir. Bilimsel araştırmalar düzenli yoga yapmanın sağlık ve canlılığı arttırmada, sadece stres ve gerginlik değil astım , diyabet , yüksek tansiyon , artritik romatizma ve sindirim sorunlarını giderme gibi birçok hastalıkta yararlı olduğunu ispatlanmıştır. Zayıf kaslar güçlenir , tutuk kaslar esnetilir , kasları , tendonları ve bağları en do¤ru biçimde çalışmaları için ayarlar. Tekrarlanan kalp krizleri, hipertansiyon ve koroner kalp hastalıklar› gibi kardiyovasküler hastalıkları önlemek konusunda önemli bir rolü vardır.
Yoga, beyinde endokrin faaliyetini kontrol eden hipotalamusu doğrudan etkiler ve kalp krizlerini önlemeye yardımcı olur. Tam bir yoga programı, egzersizler (asanalar), nefes kontrolü (pranayama), uyku kontrolü (yoga Nidra) ve zihin kontrolü (meditasyon) gibi egzersizlerden oluşur ki bunlar, kardiyak sağlığın temel tafllarıdır ve aynı zamanda da tüm dünyada kardiyologların hastalarına yogayı önermelerinin nedenidir. Yoganın tedavi yararları arasında kalp sağlığını güçlendirmesi, tansiyonu düşürmesi, kronik stresi azaltması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve beyin fonksiyonlarını desteklemesi sayılabilir. Sürekli yapıldığında bedenin içsel enerji sistemleri olan hormonal, sinir ve kardiovaskülar sistemlerini düzenler ve bedenin bilinmeyen sorunlarına ve gizli stres bölgelerine yönelik bir farkındalık yaratır.

YOGA VE STRES YÖNETİMİ
Stres yönetiminin düzenli olarak çalışılması ile beden, akıl, ruh seviyesinde stresten kurtulma sağlanır. Stres neleri artırır; enerji tüketimini, kalp hızını, solunum hızını, oksijen tüketimini, kan basıncını, hassasiyeti arttırır. Yogada stres yönetimi sayesinde yavaş ve ritmik bir prana (solunum), kolay asanalar (duruşlar), içe dönüş tekniği (meditasyon) ile derinlerde yerleşmiş olan stresten kurtulma, derin gevşeme tekniği ile dinlenme sağlanır. Stres yönetiminin faydaları; fiziksel seviyede, akıl seviyesinde, ruhsal seviyede ve sosyal seviyede sıhhat düzeyini artırır. işte verimlilik süresini arttırır. Takım ruhunu tetikler. Uykusuzluk, hipertansiyon gibi strese bağlı belirtileri önler.
Stres Belirtileri
Fiziksel Seviyede; kan basıncı artışı, başağrısı, boyun, omuz ve sırt ağrısı, uyku düzeninde bozulma, kilo değişliklikleri (iştahsızlık veya aşırı yeme), kronik yorgunluk. 

Kavramsal Seviyede; konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, düşünce karışıklığı, karar vermede zorluk, olumsuz görüş. Duygusal Seviyede; depresyon, asabiyet, ruh hali değişiklikleri, öfke patlaması, kendinden emin olmama, duygusal kontrol kaybı, çaresizlik, umutsuzluk, intihar girişimi Davranış Seviyesinde; İşte ve sosyal aktivitelerde ilgi kaybı, içki, sigara ve ilaç kullanımında artış, kendini aileden ve arkadaşlardan geri çekme, cinsel sorunlar, kavgacı kişilik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder